29. Geschiedenis van Blauw-Baard - Histoire de Barbe-Bleue

Titel

29. Geschiedenis van Blauw-Baard - Histoire de Barbe-Bleue

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

16 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 4 rijen van 4 blokken, 60 x 60 mm., tweetalige onderschriften.

Geschiedenis van Blauwbaard volgens het verhaal van Ch. Perrault.

Blauwbaard vraagt ​​om de hand van een jong meisje. De rijke en machtige Blauwbaard op stap met zijn vrouw. Hij geeft haar de sleutel van het geheime kabinet. Nieuwsgierigheid verleidt de vrouw, opent de deur. Doodsbang laat ze de sleutel vallen. Ze probeert tevergeefs de bloedvlekken van de sleutel te verwijderen. Terugkeer van Blauwbaard. Bij het zien van de bebloede sleutel bedreigt hij zijn vrouw met de dood. Ze smeekt hem om vergiffenis op haar knieën. Hij gunt hem een ​​kort uitstel. Ze probeert te ontsnappen. Blauwbaard, een grote zwaard in de hand, de oproep om af te dalen. Ze wacht tevergeefs op haar broer. Blauwbaard staat op het punt zijn hoofd eraf te hakken. Blauwbaard wordt vermoord door de twee broers van zijn vrouw. De arme vrouw aan het wandelen met haar broer.

In het eerste tafereel achtervolgt Blauwbaard met zijn ijver een jong meisje dat vlucht, haar gezicht in haar handen verbergend:

Blaauw-Baard komt eene jonkvrouw ten huwelijk vragen.

Ondanks de gruwel die hij in hem oproept, is het monster op de volgende houtsnede getrouwd met dit jonge meisje. Het meisje vluchtte omdat “deze man een blauwe baard had; dat maakte hem zo lelijk en zo verschrikkelijk dat er geen vrouw of meisje was die niet voor hem wegliep” (Ch. Perrault).

Relatie

Naar een Frans prototype eveneens gekopieerd door Pellerin (Vlaamse reeks, nr. 9). De meeste houtsneden worden met talent en soms niet zonder grootsheid behandeld. Het spel der passies wordt relatief goed weergegeven. Brepols publiceerde dit verhaal ook in zijn gewone reeks (nr. 224) en in zijn moderne lithografische reeks (nr. 11).

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

5. Beeldverhalen
5.3 Sprookjes
5.3.2 Blauwbaard

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, oranje en lichtblauw
Periode 1870 - 1902

Bestanden

29. Geschiedenis van Blauw-Baard - Histoire de Barbe-Bleue

Collectie

Citaat

“29. Geschiedenis van Blauw-Baard - Histoire de Barbe-Bleue,” de Prentfabriek, toegankelijk 21 juli 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/898.

Uitvoerformaten

Opmerkingen