35. Deez kinderprent leert, kort en goed//Wat nut de Werktuigkunde doet

Titel

35. Deez kinderprent leert, kort en goed//Wat nut de Werktuigkunde doet

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

Oblong vel. 8 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 2 rijen van 4 blokken, 114 x 73 mm., Nederlandstalige onderschriften.

Interessante en goed gegraveerd didactische prent dat laat zien in welke mate de toepassing van enkele principes van mechanica kan helpen de menselijke inspanning bij het heffen van lasten tot een minimum te beperken. Bovenaan, als titel:

Deez Kinderprent leert, kort en goed
Wat nut de Werktuigkunde doet
Hoe zij der menschen werk verligt,
En onbegryplyk veel verricht.

Verkeerde manier om een ​​boot uit te laden. Het gaat goed bij het gebruik van het hellende vlak. De slecht beladen kruiwagen. De goed beladen kruiwagen. De schroef en de pers. De wig. De takel. De windas of kaapstander.

Op de eerste afbeelding zijn twee matrozen buiten adem om de ton uit hun boot te halen waaronder ze touwen hebben gepasseerd.

Zoo gaat het niet, dan met geweld,
Het vat door touw en wal bekneld
Word niet, dan met verbaasde schokken
En mannen krachten opgetrokken,
Hoe zwaar, hoe moeilijk valt zulk werk,
Hier drukt en wrijft de last te sterk.  

We leren van de legende van het volgende houtblok dat ze dankzij de toepassing van een mechanisch principe (het hellende vlak) de vracht zonder duidelijke moeite lossen:

Zie zoo dat gaat met veel gemak.
Ter walle op langs het hellend vlak
Hier komt de kunst de kracht te stade,
Men sla de Werktuigkunde gade ;
Hoe spoedig word een schuit gelost,
Als ’t meer beleid dan arbeid kost.         

En we zien ook in de volgende houtsneden dat de toepassing op verschillende beroepen van andere mechanica-principes de inspanning van individuen aanzienlijk verlicht.

Relatie

De houtblokken zijn afkomstig uit de collectie van A. Van Genechten en van Glenisson en Van Genechten die ze onder een onbekend nummer (of niet) hebben uitgegeven. Ze moeten afkomstig zijn van J. Noman & Zoon in Zalt-Bommel. Kopie van een bekende prent, voor het eerst uitgegeven onder de bestelletter F, door J. Bouwer & Wed. J. Ratelband te Amsterdam, omstreeks 1800, voor de firma “Tot Nut van ’t Algemeen”. Andere exemplaren verschenen met de adressen van J. P. Claus & Zoon te Rotterdam (Nr. 63), W. C°a Breda (Nr. . 63) en F. B. Hollingerus Pijpers a Breda (nr. 14). De opschriften van al deze prenten zijn hetzelfde. Onder nr. 60 heeft de Gebroeders Thompson te Rotterdam ook een kopie van de prent uitgegeven met een andere tekst.

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

13. Techniek
13.1 Werktuigen en productie

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, rood en groen
Periode 1870 - 1902

Bestanden

35. Deez kinderprent leert, kort en goed//Wat nut de Werktuigkunde doet

Collectie

Citaat

“35. Deez kinderprent leert, kort en goed//Wat nut de Werktuigkunde doet,” de Prentfabriek, toegankelijk 22 mei 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/904.

Uitvoerformaten

Opmerkingen