44. Nieuw letterspel voor kleine kinderen - Nouveau jeu de lettres pour petits enfants

Titel

44. Nieuw letterspel voor kleine kinderen - Nouveau jeu de lettres pour petits enfants

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

25 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, 59 x 51 mm., tweetalige onderschriften.

Vlaams Zoölogisch Alfabet. Ingesneden in de bovenkant van elk hout, links in grote kapitalen romein  en rechts in kleine letter telkens de beginletter van het afgebeelde dier. Dieren uit verschillende landen, soms met hoge fantasie. Zeer grove gravure, van een vrij oud uiterlijk. Variant van een afbeelding van Brepols (N° 62), maar waarin de letter U voorafgaat aan de letter V.

Relatie

Beersmans nam rond 1870 de houtblokken voor mannekensbladen over van stadsgenoot Antoine Van Genechten. Deze prent is een herdruk van prent nr. 104 van Glénisson & Van Genechten.

Het is gekopieerd van een plaat die tot dezelfde groep alfabetten behoort, waarvan nr. 62 van Brepols een kopie is. We kennen meerdere Nederlandse replica's (J. Noman te Zalt-Bommel nr. 7, J. Hendriksen te Rotterdam nr. 80, onbekende uitgever nr. 4) die in de buurt komen van het beeld van Brepols, terwijl de replica van Beersmans in de eerste afbeelding een “Ader” (adder, slang) voorstelt in plaats van een “Aap” (aap).

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

14. Opvoeding en onderwijs
14.2 ABC-prenten
14.2.2 Dieren

Bron

Niet in eigen collectie. Een exemplaar is te vinden in het Rijksprentenkabinet Amsterdam.

Collectie

Citaat

“44. Nieuw letterspel voor kleine kinderen - Nouveau jeu de lettres pour petits enfants,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/913.

Uitvoerformaten

Opmerkingen