91. -, Arlequin met een vaste hand... - Arlequin conduit le traineau charmant...

Titel

91. -, Arlequin met een vaste hand... - Arlequin conduit le traineau charmant...

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

16 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 4 rijen van 4 blokken, 60 x 57 mm., tweetalige onderschriften.

Harlekijn in verschillende beroepen. Goede Nederlandse gravure uit het begin van de 19e eeuw.

Harlekijn bestuurt een slee. Hij doet het haar van een dame. Hij jaagt. Hij is apotheker. Hij vertoont een geleerde aap. Hij vist met een lijn tussen de ijsblokken. Hij vaart door het ijs. Hij wordt gegrepen door wroeging. Hij is een schoenmaker. Hij is een goochelaar. Hij leidt zijn zus in een slee. Hij is slager. Hij bestudeert de sterren. Het veegt het ijs. Hij is aan het schaatsen, de blunder op de schouder. Hij is een pedicure.

We hebben hier een onsamenhangend verhaal, deels, zo lijkt het, geïnspireerd op het leven van Tetjeroen, van een Harlekijn die de meest uiteenlopende beroepen omarmt. Het is voor ons niet mogelijk om te zeggen waarom de auteur zijn held in de traditionele klederdracht van Harlekijn heeft uitgedost en waarom we hem op sommige houtsneden in het gezelschap van Pierrot vinden. Arlequin en Pierrot, deze twee vrienden van de lach, hebben, voor zover wij weten, nooit iets anders gedaan dan bals, theaters en kermissen. Waarom laat de graveur deze hansworst, bizarre en onwaardige beroepen uit te oefenen? Op een van de houtsneden bevraagt ​​Harlequin de sterren in zijn observatorium en in de volgende afbeelding is hij niets minder dan een drankserveerder van een ijsveld waar hij, bezem in de hand, een drankje inschenkt voor Pierrot.

Relatie

Rotterdamse drukvorm, uit de collectie van het Thompson-huis, hoewel we geen editie kennen. Er is een reeks soortgelijke gravures gegraveerd door D. van Lubeek en vertegenwoordigt Harlekijn-schilder, Harlekijn-dichter, Harlekijn-muzikant, Harlekijn-beeldhouwer, in een paar jaren van de publicatie "Van Zwaamen's en Thompson's Almanak", uitgegeven in Rotterdam aan het begin van de negentiende eeuw. 

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

9. Spel en vermaak
9.1 Vermaak
9.1.6 Commedia dell'arte en ander toneel
9.1.6.4 Harlekijn

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, rood en groen
Periode 1870 - 1902
Prent 2: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, paarsrood en blauw
Periode 1870 - 1902

Bestanden

91. -, Arlequin met een vaste hand... - Arlequin conduit le traineau charmant...
91. -, Arlequin met een vaste hand... - Arlequin conduit le traineau charmant...

Collectie

Citaat

“91. -, Arlequin met een vaste hand... - Arlequin conduit le traineau charmant...,” de Prentfabriek, toegankelijk 19 juni 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/960.

Uitvoerformaten

Opmerkingen