95. Van alles wat – Un peu de tout

Titel

95. Van alles wat – Un peu de tout

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

16 houtblokken met kader, waarvan 2 gesigneerd J. O. (Jan Oortman), 4 rijen van 4 blokken, 79 x 59 mm., tweetalige onderschriften.
Mooie karikaturen van de mode van de Lodewijk XVI-periode. Op de meeste houtsneden dragen de ambachtslieden de elegante kostuums van het einde van de achttiende eeuw en de straatverkopers dragen die excentrieke hoeden die destijds in Frankrijk een rage waren.

Les. 一 Het poppenspel. 一 De kersenverkoper. 一 De hondenverkoper. 一 De smid. 一 De norse hond. 一 Reizende koopman. 一 De windvlaag en de hoeden vliegen weg. 一 Ballon heeft een mand in de vorm van een hoed. 一 Mevrouw en haar bediende. 一 Vrouwenhoed die dienst doet als mand voor een voddenraper. 一 Man waaiert een dame uit. 一 Scharensliep. 一 De visverkoper. 一 Het gokspel. 一 Het vertrek van de boten.

De prent begint met een houtsnede waarop een vader aan zijn dochtertje, zittend op moeders schoot, uitlegt wat er in het boek staat dat hij in zijn hand houdt. De personages dragen de bescheiden Nederlandse toiletten van hun tijd. De originele Nederlandse tekst die Beersmans niet overnam luidt :

Deeze ouders doen hun kind verstaan
Wat leeds de modezucht kan brouwen.

Beersmans maakte hiervan :

De vader leert aan ‘t brave kind
Al wat men op dees printjes vindt.

Relatie

Deze waren op hun beurt afkomstig uit de verdeling van hun vroegere vennootschap Glénisson & Van Genechten (1833 – 1856), die op 9 april 1845 de houtblokken op de veiling van het fonds “Joh. Noman en Zoon” te Zaltbommel had aangekocht. Deze prent is daarom tevens een herdruk van prent nr. 197 uit het fonds Noman. Noman had deze houtblokken in 1814 overgenomen na het faillissement van Erven van de Wed. Stichter, die hiermee prent nr. 144 had gedrukt. Deze houtsneden werden gebruikt ter illustratie van de beroemde Almanak van dit huis. In de prent van Beersmans is de volgorde van de afbeeldingen omgedraaid en zijn de Nederlandse legendes vervangen door andere. Bij sommige houtsneden is de signatuur "Oortman" verwijderd.

Maker

Graveur: ges. J.O.

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

4. Humor en satire 4.2 Satire op de tijdgeest 4.2.1 Mode (kapsels, hoeden, paraplu's en kleren)

9. Spel en vermaak 9.1 Vermaak 9.1.4 Rarekiek, poppenkast en toverlantaarn (hsn. 2)

12. Vervoer 12.5 Ballonvaart (hsn. 9)

14. Opvoeding en onderwijs 14.4 Opvoeding 14.4.2 Verhouding kinderen en opvoeders

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, rood en blauwgroen
Periode 1870 - 1902
Prent 2: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, oranjerood en groen (andere sjablonen)
Periode 1870 - 1902

Bestanden

95. Van alles wat – Un peu de tout
95. Van alles wat – Un peu de tout

Collectie

Citaat

Graveur: ges. J.O., “95. Van alles wat – Un peu de tout,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/964.

Uitvoerformaten

Opmerkingen