105. -, De sneeuwman pronkt... - L'homme de neige se dresse ici...

Titel

105. -, De sneeuwman pronkt... - L'homme de neige se dresse ici...

Uitgever

Beersmans - Pleek

Onderwerp

16 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 4 rijen van 4 blokken, 65 x 57 mm., tweetalige onderschriften.

Hollands houtblok dat toebehoorde aan het huis van Glenisson en Van Genechten, waarvan de uitgave niet bekend is. In de editie van Beersmans zijn de oorspronkelijke Nederlandse teksten vervangen door proza-onderschriften die vaak niet relevant zijn voor het onderwerp. We lezen onder de houtsnede dat het “spel van de hete hand” voorstelt: De moeder kastijdt den zoon.

Het carnaval. Kikkersprong. De lege vaten. Het tolspel. Blindemannetje. De bal. De hete hand. Het spel van lacrosse. Het hobbelpaard. Kleine meisjes spelen met een kat. Het raketspel. De kleine soldaten. De bal die aan de boom hangt. De kleine boot. De nestrovers. Windmolentjes.

Relatie

Beersmans nam rond 1870 de houtblokken voor mannekensbladen over van stadsgenoot Antoine Van Genechten. Deze waren op hun beurt afkomstig uit de verdeling van hun vroegere vennootschap Glénisson & Van Genechten (1833 – 1856), die eerder houtblokken voor mannekensbladen overgenomen had van Thompson uit Rotterdam. Deze prent is daarom tevens een herdruk van prent nr. 35 uit het fonds van Thompson. Kopie van een prachtige prent uitgegeven in de tweede helft van de achttiende eeuw onder nr. 74 door Erve de Weduwe Jacobus van Egmont te Amsterdam.

Datum

1870 - 1902

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

9. Spel en vermaak
9.2 Spelende kinderen (buiten en binnen), sport en spel van kinderen en (jong)volwassenen
9.2.1 Buitenspelen

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, houthoudend papier van slechte kwaliteit.
Sjabloonkleuring geel, oranjerood en groen
Periode 1870 - 1902

Bestanden

105. -, De sneeuwman pronkt... - L'homme de neige se dresse ici...

Collectie

Citaat

“105. -, De sneeuwman pronkt... - L'homme de neige se dresse ici...,” de Prentfabriek, toegankelijk 4 maart 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/974.

Uitvoerformaten

Opmerkingen