2. Het moedig (bloedig) moord tooneel, by Lypsichs Oorlogs Velden,...

Titel

2. Het moedig (bloedig) moord tooneel, by Lypsichs Oorlogs Velden,...

Uitgever

Brepols, P.J.

Onderwerp

20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, elk 50 x 66 mm., tweetalige onderschriften.

Deze prent vertelt het verhaal van de slag van Leipzig die tussen 16 en 19 oktober 1813 werd uitgevochten tussen de coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden, tegen het Franse leger van Napoleon Bonaparte. Bij de Slag van Dresden, eind augustus 1813, raakte Moreau (een Franse generaal die zich tegen Napoleon keerde en adviseur werd van de tsaar van Rusland) zwaargewond en zal enkele dagen later sterven – tweede blok van de tweede rij - . Napoleon trekt zich terug en verzamelde vervolgens zijn troepen rond Leipzig maar ook hier moest hij zich terugtrekken. Deze terugtrekking verliep goed, tot in het begin van de namiddag per ongeluk de enige brug te vroeg werd opgeblazen door een bange Franse korporaal – derde en vierde blok van de tweede rij, en eerste en tweede blok van de derde rij – waarbij de Franse troepen niet anders konden dan zich overgeven of in de rivier springen om te ontsnappen. Napoleon vlucht – vierde blok van de derde rij – en de geallieerden verdrijven de Fransen hiermee definitief.

Relatie

Brepols nam deze drukvorm in 1817, samen met nog 15 andere, over van Verhoeven, opvolger van Le Tellier te Lier.

Datum

Brief aan burgemeester i.v.m. deponering: 07/02/1821

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Aanduiding

2. Geschiedenis en vorsten
2.2 Geschiedenis
2.2.2 De negentiende eeuw: de strijd tegen Napoleon

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. Brepols. Dry exemplairen zijn 'er geplasts volgens de formalityt der wet."
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. Brepols. Dry exemplairen zijn 'er geplasts volgens de formalityt der wet."

Bestanden

Brepols_profaan_2.1.jpg
Brepols_profaan_2.2.jpg

Citaat

“2. Het moedig (bloedig) moord tooneel, by Lypsichs Oorlogs Velden,...,” de Prentfabriek, toegankelijk 2 april 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/115.

Uitvoerformaten