7. Litanie ter eeren van den H. Donatus, Martelaer, Beschermer tegen den Donder, Blixem, Onweder en Tempeesten

Titel

7. Litanie ter eeren van den H. Donatus, Martelaer, Beschermer tegen den Donder, Blixem, Onweder en Tempeesten

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS, op de groote Merkt"

Onderwerp

Een houtsnede met dubbel kader, geen signatuur, 196 x 265 mm.
Centraal in de afbeelding staat Sint Donatus, met aureool en een tuniek met korte mouwen, een mantel op de schouders gegooid, in zijprofiel. Donatus zit geknield op de grond, blote armen uitgestrekt voor hem, in de houding van gebed. Zijn zwaard ligt voor hem op de grond. Links achter de heilige staat een gebouw waarvan we alleen de achtergevel kunnen zien, met een ommuurde tuin waarin twee bomen staan. Rechts, op de achtergrond staan een kerk, een kapel en twee huizen die één blok vormen. Bovenaan de afbeelding kleine ronde wolken. Bliksem doorkruist de lucht rond de heilige.
Onder de houtsnede staat de titel “Litanie ter eeren van den H. Donatus Martelaer, Beschermer tegen den Donder, Blixem, Omweder en Tempeesten” gevolgd door een gebed ter ere van de Heilige Donatus. De gehele prent is omgeven door een sierkader.

Maker

Graveur: C. A. Moermans

Datum

Facturatiedatum van houtblok: 01/08/1818

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.20 Heilige Donatus

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_7.1.jpg

Citaat

Graveur: C. A. Moermans, “7. Litanie ter eeren van den H. Donatus, Martelaer, Beschermer tegen den Donder, Blixem, Onweder en Tempeesten,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/12.

Uitvoerformaten