8. Het leven van den H. Antonius De Padua

Titel

8. Het leven van den H. Antonius De Padua

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer

Onderwerp

Centraal op de prent staat een houtsnede dat omkaderd is, en waarbij de bovenste hoeken met een ronding uitgesneden zijn. In deze vrije hoeken staan kleine rozetten als ware het spijkers waarmee de afbeelding opgehangen is. Afmeting 256 x 111 mm. Onderaan de afbeelding een brede lijst. Onderaan de gevel van het klooster dat zich rechts op de achtergrond bevindt staat de handtekening van een graveur uit Rotterdam: LUBEEK. Op de voorgrond, staand en gezien vanaf driekwart, St. Anthonius, met een mollig gezicht, een bruin kleed afgezet met een capuchon dat door een touw omspannen rond de lendenen tot aan de grond reikt. De rechterhand draagt een lelie; op een stevig boek, op de linkerarm, zit het kind Jezus, de wereldbol vasthoudend met zijn rechterhand. Zowel Sint Antonius als het kind Jezus dragen een aureool. Achter de heilige, een klooster en de uitgestrekte leegte, deels omheind, van de Thebaide.
Boven de houtsnede staat de titel “Het leven van den H. Antonius van Padua”. Links en rechts van de afbeelding wordt de biografie van deze heilige beschreven. Het geheel is omkaderd door een sierkader.

Relatie

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.8 Heilige Antonius van Padua

Maker

Lubeek

Aanduiding

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_8.1.jpg

Citaat

Lubeek, “8. Het leven van den H. Antonius De Padua,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/14.

Uitvoerformaten