9. Heylige Brigida, / Bezondere Patroonersse tegen de besmettelyke ziektens van het Hoorn-Vee

Titel

9. Heylige Brigida, / Bezondere Patroonersse tegen de besmettelyke ziektens van het Hoorn-Vee

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Ook met titel: Leven van de Heilige Brigitta, Weduwe
Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. Brepols " (eerste versie)

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede hetwelk omkaderd is door een sierkader, geen signatuur, 184 x 250 mm.
In een landschap, in het midden, staat de heilige Brigitta gekleed als een boerin. Ze strekt haar rechterarm uit en draagt in de linkerhand een ketel; een vuurschicht daalt schuin naar haar af. De heilige, met naast haar een melkkan, is omringd door drie koeien, een kijkt naar haar, een ander graast en de derde ligt aan haar voeten. In de linkerbovenhoek brengt een engel op wolken een tak met een handgreep. In de rechterbovenhoek staat een boom.
Onder de houtsnede staat de titel “Heylige Brigitta, Bezondere patrooners tegen besmettelyke Ziektens van het Hoorn-Vee”, gevolgd door een gebed. Het geheel is omgeven door een sierkader.
Hoewel de legende het leven van De heilige Birgitta van Zweden geeft, vertegenwoordigt het beeld niet deze, maar Saint Bridget (Birgitte of Brigide), patrones van Ierland, geboren rond het jaar 525.
Dit merkwaardige beeld, is waarschijnlijk slechts een ruwe, maar getrouwe replica van een plaat die aan het einde van de achttiende eeuw werd uitgegeven door F. en C. Bontamps.

Datum

Eerste bestelling in journaalboek: 01/07/1818

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.11 Heilige Brigitta, weduwe

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_9.1.jpg

Citaat

“9. Heylige Brigida, / Bezondere Patroonersse tegen de besmettelyke ziektens van het Hoorn-Vee,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/16.

Uitvoerformaten