10. My dorst na Uwe Zaligheyd o Menschen

Titel

10. My dorst na Uwe Zaligheyd o Menschen

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer

Onderwerp

Langwerpig vel. In een sierlijk kader, drie houtsneden, niet ingelijst, geen signatuur. In het midden, Jezus aan het kruis met aureool, doornenkroon op hoofd dat naar rechts is gekanteld, bloedende wonden. Aan de voet van het kruis, op een bestrating ligt een schedel en de twee gekruiste botten. Hoogte van dit blok is 230 mm. De linker houtblok verbeeldt een dief gekoppeld aan zijn kruis, de rechterarm gaat achter de dwarsbalk, zijn voeten vastgebonden en genageld. Hoogte van dit blok is 229 mm. Op de rechterhoutblok hangt de andere dief met de armen over zijn kruis, maar de voeten alleen genageld. Hoogte van dit blok is 226 mm.
Boven de houtsneden staat de titel “My dorst na uwe zaligheyd o menschen”, met daaronder een kort gebed. Tussen de houtblokken links een gebed “Korte overdenkinge van het lyden Christi” dat eindigt met Actum in Antwerpen, den 30 December 1760, ter ordonnantie van zyne Doorlugtigste Hoogweerdigheyd J. L. de Carvajal. Tussen de houtblokken rechts een gebed met als titel “Tot den gekruysten Jesus, om te verkrygen eene zalige dood”, gevolgd door een sluyt-gebed.

Datum

Eerste bestelling in journaalboek: 01/07/1818

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.3 Bijbelprenten gewijd aan speciale onderwerpen uit het Nieuwe Testament
1.1.3.17 Christus aan het kruis

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen.

Bestanden

Brepols_religieus_10.1.jpg
Brepols_religieus_10.2.jpg

Citaat

“10. My dorst na Uwe Zaligheyd o Menschen,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/18.

Uitvoerformaten