61. In Paul en Virginie ziet men op deze prent - On voit dans cette estampe en Paul et Virginie

Titel

61. In Paul en Virginie ziet men op deze prent - On voit dans cette estampe en Paul et Virginie

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
[Antoine Van Genechten]

Onderwerp

16 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 4 rijen van 4 blokken, 54 x 66 mm., tweetalige onderschriften.

Bovenaan met titel:

In Paul en Virginia ziet men op deze prent,
De liefde en deugd. als op den zelven stam geënt.

De ontroerende en beminnelijke idylle van Paul en Virginie, zeer getrouw verteld, waarschijnlijk van een Franse prent uit het begin van de 19e eeuw. Dit onderwerp, vooral populair in Frankrijk sinds de publicatie van de roman van Bernardin de Saint-Pierre (1787), werd niet behandeld in Nederlandse prenten, noch door een andere redacteur (de blokken komen van Delhuvenne) uit Turnhout, hoewel hij zeer bekend is in België.

Paul en Virginie rusten in dezelfde wieg. Virginie beschermt Paul tegen de regen door haar onderrok op te tillen.  Ze troost en voedt een voortvluchtige slaaf. Paul's tussenkomst redt deze slaaf van slagen. Paul steekt een rivier over: draagt ​​Virginie op zijn schouders. Verdwaalde Paul en Virginie worden gevonden. Paul en Virginie kweken vogels. Paul plukt de vruchten van een palmboom voor Virginie. Virginie prijst de vriendelijkheid van Paul. Paul biedt zijn portret aan Virginie aan. De gouverneur dringt er bij Madame de Latour op aan haar dochter naar Frankrijk te sturen. De priester staat erop dat dit vertrek wordt gemaakt. Paul verklaart zijn liefde aan Virginie. Schipbreuk van het schip dat Virginie terugbrengt; zij sterft. Ze wordt begraven. Paul bij het graf van Virginia.

We citeren één ​​van de coupletten van deze prent. Het is die bij de houtsnede waar Virginie, op het dek van het zinkende schip, zich op haar knieën werpt en haar handen ten hemel heft; de matroos, die haar wilde redden, grijpt het touwladder. 

Virginia keert weer : maer het schip verzinkt
Wat smert voor Paulus ? Virginia verdrinkt.

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

5. Beeldverhalen
5.1 Beeldverhalen algemeen
5.1.78 Paul en Virginie

Beschrijving

Prent 1: gemerkt "G"
Sjabloonkleuring geel, roodbruin en groen
Periode 1840 - 1856

Bestanden

61. In Paul en Virginie ziet men op deze prent - On voit dans cette estampe en Paul et Virginie

Citaat

“61. In Paul en Virginie ziet men op deze prent - On voit dans cette estampe en Paul et Virginie,” de Prentfabriek, toegankelijk 4 maart 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/592.

Uitvoerformaten

Opmerkingen