100. Sint Nicolaes te paerd gezeten

Titel

100. Sint Nicolaes te paerd gezeten

Uitgever

Glénisson en Zoon

Onderwerp

Een houtblok met dubbele lijnskader, die onderaan gesigneerd lijkt te zijn, in de lijst: LUBEEK, maar de signatuur is bijna onleesbaar; 218 x 255 mm.

Boven en onder het houtblok, hetzelfde gedicht als de uitgave van Glénisson en Van Genechten. In het midden van de houtsnede is Sinterklaas, gekleed in een soutane, mijter en stola, met de staf in zijn linkerhand, gezeten op zijn rijk betuigde witte paard, net aangekomen in het dorp. Sommige kinderen volgen hem en verzamelen het speelgoed en de lekkernijen die uit de zak vallen die achter de heilige op zijn paard is geplaatst. Twee staven liggen op de grond. Een jonge jongen is gehaast om de goede beschermheer te ontmoeten en smeekt om een ​​donatie; maar het onverschillige gezicht van de kindervriend, goed maar eerlijk, laat zien dat hij niets brengt aan degenen die slecht zijn geweest. Rechts, bovenaan de houtsnede, rijdt de trouwe dienaar van de heilige op de daken en laat door de schoorsteen, de geschenken van zijn meester vallen. Op de achtergrond het perspectief van een straat.

Relatie

Hetzelfde houtblok is uitgegeven door J. Thompson in Rotterdam onder nr. 51, maar met een tekst. Glenisson et fils was na de scheiding in 1856 niet langer in het bezit van prent nr. 100 van Sinterklaas, en verving het door dit houtblok, afkomstig van de aankoop in Nederland, maar met behoud van de tekst van N ° 100 van hun vroegere vennootschap.

Een spiegelbeeldige replica, misschien wel het prototype van deze prent, werd uitgegeven door Stichter (nr. 87); het is gegraveerd door Robyn.

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

8. Folklore en traditie
8.3 Volks- en kinderfeesten
8.3.10 Sint-Nicolaas
8.3.10.1 Sint-Nicolaas

Beschrijving

Prent 1: zonder adres
Sjabloonkleuring geel, roodbruin en blauw
Periode 1856 - 1860 (papiersoort en spelling)
Prent 2: zonder adres. Spellingsaanpassing doorheen de tekst.
Sjabloonkleuring oranjegeel, roodpaars en groen
Periode 1856 ) 1900
Prent 3: zonder adres
Sjabloonkleuring geel, rood en groen
Periode 1856 - 1900

Bestanden

100. Sint Nicolaes te paerd gezeten
100. Sint Nicolaes te paerd gezeten
100. Sint Nicolaes te paerd gezeten

Citaat

“100. Sint Nicolaes te paerd gezeten,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/643.

Uitvoerformaten

Opmerkingen