112. Lotgevallen van een bultenaer – Aventures de Mayeux

Titel

112. Lotgevallen van een bultenaer – Aventures de Mayeux

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Glénisson en Zoon

Onderwerp

16 houtblokken zonder kader, niet gesigneerd, 4 rijen van 4 blokken, 61 à 83 x 52 à 72 mm. Tweetalige onderschriften.

Avonturen van Mayeux. De serie begint met de gebochelde Mayeux, zwaard aan zijn zijde, een portefeuille onder zijn arm.    Ik ben dan eyndelyk minister.      en eindigt met Mayeux, in het uniform van een Zwitserse wacht, gewapend met een hellebaard en een zwaard.   Mayeux is Suisse geworden.    De gebochelde Mayeux, na de hoogste waardigheden gekend te hebben, daalt af tot hij de kap van de voddenboer moet dragen en eindigt als Zwitser.

In de eerste houtsnede is Mayeux minister, in het tweede is hij herstellende en gekleed in een kamerjas, een slaapmuts op zijn hoofd. In het volgende blok is hij op het platteland, het regent hard en zijn paraplu beschermt hem en zijn bult. Maar de ellende van het leven belet hem niet om een goed burger te zijn, want in de vierde afbeelding, waar hij is afgebeeld in het uniform van een nationale garde, roept hij uit: ik ben een republikein, en roem er op. In de volgende houtsneden zien we hem omringd door dieren: Ik ben gelyk Eusopus, vriend van de beesten; in zijn badkamer: Die bliksemsche baerd! Maar M. Mayeux is nauwelijks gelukkig met het karikatuur dat rond zijn naam wordt gemaakt; zijn portret wordt in elke winkel verkocht, in elk formaat en in elk aspect. In plaats van te glimlachen om zijn nieuw verworven roem, vertrapt hij in een vlaag van wanhoop zijn karikaturen en mengt zich, lezend in de krant, in de politiek. Op een van de volgende afbeeldingen bekijkt Mayeux, met het uniform en de kleine hoed van Napoleon op, zichzelf in een spiegel en stelt vast dat hij op de grote man lijkt: "Ik gelyk hem donders wel! M. Mayeux heeft het geluk dat hij in het volgende onderwerp met kleine stappen en met gedempte stem de trap afdaalt om naar een of ander galant avontuur te rennen: Wat goed is, is dat Madame Mayeux my slapen meent. --- Maar hier staat hij, met een woest gezicht, als een grenadier, op wacht en maakt een interpellatie op de heldhaftigheid van Cambronne: Wer da donders!

Bron

Niet aanwezig in eigen collectie. Exemplaar in Rijksprentenkabinet Amsterdam.

Citaat

“112. Lotgevallen van een bultenaer – Aventures de Mayeux,” de Prentfabriek, toegankelijk 7 december 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/662.

Uitvoerformaten

Opmerkingen