157. De vermakelijke Arlequin

Titel

157. De vermakelijke Arlequin

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Glénisson en Zoon

Onderwerp

1 groot houtblok in dubbele lijnskader, niet gesigneerd, 328 x 281 mm. Nederlandstalig kwatrijn.

In profiel, harlekijn, hoofd naar beneden, gezicht van voren gezien met grijnzend masker en ontblote tanden, ontblote bovenrug, gebogen benen, staande op de tenen. Zijn rechterhand leunt op zijn knuppel, met de wijsvinger van zijn opgeheven linkerhand wijst hij naar zijn voorhoofd. Hij draagt ​​een puntmuts, gekleed in zijn traditionele klederdracht, bijzonder rijk, gemaakt van blauwe, gele, rode en groene stukjes, versierd met bellen; hij draagt ​​laarzen waarvan de punten ook belletjes dragen.

Hier ziet gij onzen Arlequin,
Die grappen maakt voor groot en klein;
En hij, die goed voor gek wil spelen,
Moet wijs toch zijn iu vele deelen.      

Relatie

Hout uit het einde van de 18e eeuw, uit de collectie van het Thompson-huis, hoewel we geen kopie kennen. Een Nederlandse uitgever heeft een ruwe replica uitgegeven (nr. 70); het G.N. Renner huis in Neurenberg een prachtig gelithografeerd exemplaar (Nr. 225).

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

9. Spel en vermaak
9.1 Vermaak
9.1.6 Commedia dell'arte en ander toneel
9.1.6.4 Harlekijn

Bron

Niet aanwezig in eigen collectie. Exemplaren in Rijksprentenkabinet Amsterdam, Zeeuwse Bibliotheek Middelburg en Koninklijke Bibliotheek van België.

Citaat

“157. De vermakelijke Arlequin,” de Prentfabriek, toegankelijk 4 maart 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/712.

Uitvoerformaten

Opmerkingen