181. De schikking van het Albestier, Werkt overal, nu ginds, dan hier.

Titel

181. De schikking van het Albestier, Werkt overal, nu ginds, dan hier.

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Antoine Van Genechten

Onderwerp

16 houtblokken met kader, twee ervan gesigneerd met ROBYN, 4 rijen van 4 blokken, 64 x 58 mm., Nederlandstalige kwatrijnen.

Bijbelse taferelen uit het Oude Testament, die vooral het verhaal van Simson en dat van Ruth illustreren. Boven, als titel:

De schikking van het Albestier
overal, nu ginds, dan hier.
Dies let, 0 Jeugd ! op die bedryven.
Welke u daar ’t voorbeeld van beschryven.                                   

De eerste twee afbeeldingen illustreren de dood van Abimelech, zoon van Gedeon de Oudere. In de eerste wordt hij tijdens de opstand van de Sichimieten dodelijk gewond door een stuk molensteen dat een vrouw vanaf de top van een toren op haar hoofd laat vallen; in de tweede, beschaamd om te zijn omgekomen door de hand van een vrouw, beveelt hij zijn schildknaap om hem met zijn zwaard te doorboren. In de volgende scènes komt Jephte's dochter dansend en zingend aanrennen om haar vader te ontmoeten; hemelvaart te midden van de vlammen van de engel die aan Manue en Elyma verscheen; Simson verscheurt een leeuw die hij bij de bek heeft gegrepen, steekt het rijpe koren van de Filistijnen in brand door twee aan twee vossen vast te binden en aan elk van hen een fakkel aan de staart vast te maken, doodt met het kaakbeen van een ezel duizend Filistijnen, ontvoeren de poorten van Gaza; een dappere vrouw (Dalila) knipt Simsons haar, een talisman van zijn kracht; Simson schudt de kolommen van de tempel en de laatste verplettert hem door zijn val met de Filistijnen; mensen van de stam Dan verwijderen het beeld van de moeder van Michas en de priester; tweehonderd Benjaminieten voeren de maagden van Silo weg; Noemi en Ruth verlaten het land van de Moabieten; Ruth aren leest op het veld van Boaz, slaapt aan de voeten van Boaz die uiteindelijk met haar trouwt; Anne draagt ​​haar zoon Samuel op aan tempelwerk.

Relatie

Houtblokken afkomstig van de veiling van het fonds “Joh. Noman en Zoon” te Zaltbommel op 9 april 1845. Deze prent van Glénisson & Van Genechten is een herdruk van J. Noman & Zoon te Zaltbommel nr. 108.

Glenisson heeft de oorspronkelijke tekst behouden. Aangezien een van de houtsneden op deze afbeelding (de 7e: Simson doodt de Filistijnen met het kaakbeen van een ezel) in een door Beersmans uitgegeven prent (nr. 96, vierde houtblok) is geplaatst, moet de afbeelding deel hebben uitgemaakt van de collectie van A. Van Genechten.

De in Nederland verworven drukvorm is door Robyn gegraveerd voor Stichter in Amsterdam (nr. 98) en behoort tot een serie prenten over sacrale geschiedenis. 

Maker

Graveur: ges. Robyn

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.2 Bijbelprenten met verschillende afbeeldingen uit het Oude Testament

Beschrijving

Prent 1: gemerkt 'G.'
Sjabloonkleuring geel, roodbruin en blauw
Periode 1840 - 1856
Prent 2: zonder adres
Sjabloonkleuring geel, roodbruin en blauw (andere sjablonen)
Periode 1840 - 1856

Bestanden

181. De schikking van het Albestier, Werkt overal, nu ginds, dan hier.
181. De schikking van het Albestier, Werkt overal, nu ginds, dan hier.

Citaat

Graveur: ges. Robyn, “181. De schikking van het Albestier, Werkt overal, nu ginds, dan hier.,” de Prentfabriek, toegankelijk 22 mei 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/737.

Uitvoerformaten

Opmerkingen