8. Den Verlooren Zoon – L’enfant prodigue

Titel

8. Den Verlooren Zoon – L’enfant prodigue

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, zonder adres, met titel De Verlore Zoon
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS. (Volgens de wet zal den na drukker deézer voôr de regts-banken vervolgen.)"
Prent 3: met spellingswijziging titel De Verloren Zoon, onderschrift op naam van wederverkoper "Te 'sHage, bij L. LAZARE, magazijn, in kantoor behoeften", gemerkt 'B'
Prent 4: met spellingswijziging titel De Verloren Zoon, onderschrift op naam van wederverkoper "Amsterdam, bij J. A. ALDAG, St. Jansstraat", gemerkt 'B'

Onderwerp

20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, elk 50 x 67 mm., Tweetalige onderschriften. Kleding uit het einde van de 18de eeuw. Deze prent toont het katholieke verhaal van de parabel van de verloren zoon.

Het verhaal gaat over een vader met twee zoons. De jongste zoon eist zijn erfenis op van zijn vader. Zodra hij deze ontvangt, trekt hij weg en verkwist het geld in het buitenland. Hij wordt een bedelaar, werkt als varkenshoeder en heeft zo'n honger dat hij spijtig terug verlangt naar het huis van zijn vader en besluit zijn zonden aan zijn vader te belijden. Als hij daadwerkelijk naar huis terugkeert, is de vader zo blij met de terugkeer van zijn zoon, maar niet zo de oudste broer. Hij wil op zijn beurt vertrekken maar de vader en broer kunnen hem overhalen om thuis te blijven en en gezin zo verenigt te houden.

In de oudste editie is de Franse tekst meestal slechts een letterlijke vertaling uit het Vlaams. In de modernere drukken heeft Brepols getracht om de Franse onjuistheid te corrigeren en ook de Vlaamse tekst te verbeteren.

Relatie

Brepols nam deze drukvorm in 1817, samen met nog 15 andere, over van Verhoeven, opvolger van Le Tellier te Lier.

Datum

Brief aan burgemeester i.v.m. deponering: 07/02/1821

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.3 Bijbelprenten gewijd aan speciale onderwerpen uit het Nieuwe Testament
1.1.3.27 De verloren Zoon

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_profaan_8.1.jpg
Brepols_profaan_8.2.jpg
Brepols_profaan_8.3.jpg
Brepols_profaan_8.4.jpg

Citaat

“8. Den Verlooren Zoon – L’enfant prodigue,” de Prentfabriek, toegankelijk 24 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/121.

Uitvoerformaten