15. Luy-lekkerland – Pays de Cocagne

Titel

15. Luy-lekkerland – Pays de Cocagne

Uitgever

Brepols, P.J.
Brepols & Dierckx Zoon

Onderwerp

EERSTE TYPE. 20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, elk 50 x 68 mm. Tweetalige onderschriften.

Vertrek naar Cocagne. — Een muur van suiker verdedigt de toegang. — Het gat is gemaakt.一 Daken van taarten. — De vruchten vallen in de mond. — Geroosterde vogels vliegen in het rond 一  Rijstpudding 一 de straat geplaveit met gehaktballen. — De wijn vloeit in de mond.一 De varkens, het mes in de rug, zwerven in groten getale door de straten.一 Voedsel biedt zichzelf aan de mond aan. – Snoepregen.一 Zoet riet, amandeltarwe. — Suikerbloemen.一 De vis springt gebakken op de oever.一 Zeeën van wijn, vaten van kaneel en marsepein. — Gevuld met eten en drinken, kan hij niet meer lopen.一 Luiheid weerhoudt hem ervan te eten.一 De boze heer verdrijft ze uit zijn land. – spijt om wat men mist.

TWEEDE TYPE. 20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, elk 48 x 65 mm., tweetalige onderschriften.

Dezelfde onderwerpen als de vorige, gemoderniseerd, soms aangepast of in spiegelbeeld. Hoewel de taferelen van de nieuwe houtsneden niet altijd overeenkomen met die van de oude houtsneden, zijn de coupletten van de vorige uitgave toch bewaard gebleven. Vandaar de tegenstrijdigheden, zoals in de 17e scène, waar de rustende man is vervangen door twee mensen die zich ontdoen van wat hen kwelt, en in de 19e, waar we in plaats van de man met de zweep een bediende zien die een mooie puddingtaart brengt.

Relatie

Brepols nam deze drukvorm (EERSTE TYPE) in 1817, samen met nog 15 andere, over van Verhoeven, opvolger van Le Tellier te Lier.
Het is waarschijnlijk dat Brepols & Dierckx Zoon deze moderne houtblokken (TWEEDE TYPE) tegelijk met die van Gulliver (nr. 17, modern type) in Engeland heeft gekocht of besteld. De houtsneden van deze twee afbeeldingen zijn gemaakt door dezelfde graveur en deze was zeer waarschijnlijk Engels.

Type

Houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Aanduiding

3. Allegorie
3.3 Verkeerde wereld
3.3.2 Luilekkerland / Kokanje

Beschrijving

Prent 1: met onderschrift "BY BREPOLS & DIERCKX, ZOON, Fabrykanten in gekleurde en gemarmerde papieren" (EERSTE TYPE)
Prent 1: zonder adres, met titel zoals vorige prent (TWEEDE TYPE)
Prent 2: zonder adres, met aangepaste titel (corpsgrootte en lettertype) (TWEEDE TYPE)
Prent 3: zonder adres, eveneens met aangepaste titel (TWEEDE TYPE)
Afbeelding 4 en 5: volledige reeks houtblokken voor bovenstaande prent (TWEEDE TYPE)

Bestanden

Brepols_profaan_15.3.jpg
Brepols_profaan_15.1.jpg
Brepols_profaan_15.2.jpg
Brepols_profaan_15.4.jpg
Brepols_profaan_15.5.jpg
Brepols_profaan_15.6.jpg

Citaat

“15. Luy-lekkerland – Pays de Cocagne,” de Prentfabriek, toegankelijk 2 april 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/129.

Uitvoerformaten