29. Ourson, den Wildeman, word Jongheyd, U, gegeéven - Jeunesse d'un Ourson, si vous lisez l'image

Titel

29. Ourson, den Wildeman, word Jongheyd, U, gegeéven - Jeunesse d'un Ourson, si vous lisez l'image

Uitgever

Brepols, P.J.
Brepols & Dierckx Zoon

Onderwerp

20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, 50 x 67 mm. Tweetalige onderschriften.

De moeder vergeet haar zoon in het bos.一 Een beer vind de jongen.一 Hij wordt de metgezel van de welpen.一 De beer zoogt hem.一 Hij houdt de wacht bij de ingang van zijn grot.一 Hij steelt de schapen.一 Een jager achtervolgt hem tevergeefs.一 Hij ontwortelt bomen om zichzelf te verdedigen.一 De boeren grijpen hem terwijl hij slaapt.一 Hij jaagt ze op de vlucht en doodt een paar van hen.一 Hij stormt een feestelijk dorp binnen en zaait terreur.一 Hij verslindt wat hij vindt op verlaten tafels.一 Dronken wordt hij meegenomen, vastgebonden en in een put gegooid.一 Ze gooien nog een molensteen in de put 一 Hij kruipt met de molensteen als een ketting om zijn nek uit de put.一 Uit wraak sloopt hij een huis.一 De soldaten marcheren met een kanon op hem af.一 met een kanonschot schieten ze een been af.一 Ze binden hem vast aan een kar die hij kapot maakt.一 Hij springt in het water maar wordt gestenigd en sterft.

We zien in deze prent het veelbewogen leven van een kind dat door zijn moeder in het bos is achtergelaten en door een beer wordt gevoed. Begiftigd met enorme kracht en bezield door wrede gevoelens, wordt hij de schrik van de herders en boeren die hem na talloze beproevingen weten te grijpen en te stenigen.

Het prototype van deze prent is niet bekend; het moet dateren van rond 1800. De naam Ourson is uiteraard ontleend aan het beroemde volksboek van Valentin en Ourson, in de 17e eeuw uit het Frans in het Nederlands vertaald en waarvan tot het begin van de 19e eeuw talloze edities verschenen. De geboorte van Ourson, zijn jeugd, de schade die hij toebrengt aan de omringende boeren, de terreur die hij om hem heen verspreidt, zijn te vinden in het populaire boek; maar de gebeurtenissen op de laatste houtsnede zijn fantasie van de houtsnijder.

Relatie

Brepols nam deze drukvorm in 1817, samen met nog 15 andere, over van Verhoeven, opvolger van Le Tellier te Lier.

Datum

Brief aan burgemeester i.v.m. deponering: 07/02/1821

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

5. Beeldverhalen
5.1 Beeldverhalen algemeen
5.1.76 Ourson de Wildeman

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS"
Sjabloonkleuring geel en rood
Periode 1817 - 1833
Prent 2: op naam van wederverkoper "erve Wijsmuller, Amsterdam", gemerkt "B". Sjabloonkleuring geel, rood en blauw, periode 1840 - 1860.

Bestanden

29. Ourson, den Wildeman, word Jongheyd, U, gegeéven - Jeunesse d'un Ourson, si vous lisez l'image
Brepols_profaan_29.2web.jpg

Citaat

“29. Ourson, den Wildeman, word Jongheyd, U, gegeéven - Jeunesse d'un Ourson, si vous lisez l'image,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/146.

Uitvoerformaten

Opmerkingen