19. Ourson, den Wildeman, word Jonkheyd, U gegeven; wees niet aen hem gelyk door ongeregeld Leven.

Titel

19. Ourson, den Wildeman, word Jonkheyd, U gegeven; wees niet aen hem gelyk door ongeregeld Leven.

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Antoine Van Genechten

Onderwerp

20 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 5 rijen van 4 blokken, 48 x 65 mm., tweetalige onderschriften.

De moeder vergeet haar zoon in het bos.一 Een beer vind de jongen.一 Hij wordt de metgezel van de welpen.一 De beer zoogt hem.一 Hij houdt de wacht bij de ingang van zijn grot.一 Hij steelt de schapen.一 Een jager achtervolgt hem tevergeefs.一 Hij ontwortelt bomen om zichzelf te verdedigen.一 De boeren grijpen hem terwijl hij slaapt.一 Hij jaagt ze op de vlucht en doodt een paar van hen.一Hij stormt een feestelijk dorp binnen en zaait terreur.一Hij verslindt wat hij vindt op verlaten tafels.一 Dronken wordt hij meegenomen, vastgebonden en in een put gegooid.一 Ze gooien nog een molensteen in de put 一 Hij kruipt met de molensteen als een ketting om zijn nek uit de put.一 Uit wraak sloopt hij een huis.一 De soldaten marcheren met een kanon op hem af.一 met een kanonschot schieten ze een been af.一 Ze binden hem vast aan een kar die hij kapot maakt.一 Hij springt in het water maar wordt gestenigd en sterft.

Relatie

Glénisson & Van Genechten kopieerde deze prent naar voorbeeld van Brepols nr. 29, 

maar gemoderniseerd. Het tweede blok van de eerste rij is in spiegelbeeld overgenomen en in het laatste blok vlucht Ourson naar rechts van het beeld in plaats van naar links. De min of meer gecorrigeerde tekst van Brepols is bewaard gebleven.

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

5. Beeldverhalen
5.1 Beeldverhalen algemeen
5.1.76 Ourson de Wildeman

Bron

Niet aanwezig in eigen collectie. Exemplaren in Nederlands openluchtmuseum Arnhem, Rijksprentenkabinet Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek Den Haag, Ottema-Kingsma Stichting Leeuwarden en Koninklijke Bibliotheek van België.

Citaat

“19. Ourson, den Wildeman, word Jonkheyd, U gegeven; wees niet aen hem gelyk door ongeregeld Leven.,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/527.

Uitvoerformaten

Opmerkingen