175. Het gebouw van Barmhartigheid, staande op de Nieuwe Keizersgracht te Amsterdam

Titel

175. Het gebouw van Barmhartigheid, staande op de Nieuwe Keizersgracht te Amsterdam

Uitgever

Brepols & Dierckx Zoon

Onderwerp

Oblong vel. Eén groot houtblok met dubbele lijnskader, niet gesigneerd, 168 x 242 mm. Tweetalige onderschriften. Het geheel omkaderd door een sierlijk typografische ornamentskader.

Aan de rand van een gracht, een gebouw met een portiekgevel bekroond met een fronton, dat in het midden een cartouche draagt ​​met het wapen van Okko, stichter van het gebouw van Barmhartigheid. Voor het etablissement, een ruiter en andere figuren te voet, in kostuums uit het einde van de 18e eeuw.

Boven het houtblok de tweetalige titel: Het gebouw van Barmhartigheid, staande op de Nieuwe Keizersgracht, te Amsterdam. - La Maison de la Misericorde, au Nieuwe Keizersgracht, a Amsterdam. Onder de titel de achtregelige tweetalige verzen; onder het blok, zesregelige tweetalige verzen ter ere van de stichter.

Relatie

Nederlandse houtsnede uit het einde van de achttiende eeuw, uit de collectie van J. Noman & Zoon, en reeds uitgegeven door J. Noman (Nr. 165). Omgekeerd exemplaar naar de kopergravure van H. Schoute, gepubliceerd rond 1770 in de Atlas van Amsterdam onder redactie van P. Fouquet Junior. De kopiist reproduceerde alleen het gebouw zelf en de figuren ervoor en liet alle andere accessoires weg.

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands en Frans

Aanduiding

11. Topografie en aardrijkskunde
11.1 Stadsgezichten en gebouwen in Nederland
11.1.3 Amsterdam

Bron

Niet aanwezig in eigen collectie. Exemplaren in Collectie Volksprenten Veldhoven, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, Rijksprentenkabinet, Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek Den Haag en Koninklijke Bibliotheek van België.

Citaat

“175. Het gebouw van Barmhartigheid, staande op de Nieuwe Keizersgracht te Amsterdam,” de Prentfabriek, toegankelijk 19 juni 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/300.

Uitvoerformaten

Opmerkingen