z. nr. Het nieuw vermakelijk Ganzenspel - Le nouveau jeu d'Oir.

Titel

z. nr. Het nieuw vermakelijk Ganzenspel - Le nouveau jeu d'Oir.

Uitgever

Brepols & Dierckx Zoon

Onderwerp

Paginavullend een houtblok met lijnkader, geen signatuur, 370 x 315 mm.
Drieënzestig velden gevormd door portieken met kleine zuilen die een spiraal vormen. In het hoofdgestel van elke portiek, de ingesneden volgordenummers: 1 tot 63. De ganzen bezetten vakken 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54, 59. De andere onderwerpen, acht in getal, vertegenwoordigen: 6 Brug, 19 Herberg, 26 Dobbelstenen, 31 Waterput, 42 Doolhof, 52 Gevangenis, 53 Dobbelstenen, 58 De Dood. De dood wordt voorgesteld door een skelet gewapend met een zeis. Als vulling, in de bovenhoeken van de houtsnede, bladversieringen. Beneden, in de linkerhoek, tussen twee kolommen, een pierrot die op een trompet blaast. In de rechterhoek een ganzenmeisje dat een spel speelt. Aan het binnenste uiteinde van de spiraal vier zittende spelers die plezier hebben met het ganzenspel.
In het midden van het spel, in een sierlijke lijst, de Vlaamse titel, met daaronder de Nederlandstalige spelregels, gevolgd door de Franse titel, met daaronder de spelregels in het Frans. In vele prenten staat net onder deze tekst in de rechteronderhoek een cijfer, waarvan er vier verschillende bekend zijn (nummers 1 tot en met 4).

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Aanduiding

9. Spel en vermaak
9.3 Spellen
9.3.11 Ganzenborden

Beschrijving

Prent 1: zonder adres, met versienummer "3", gekleefd op karton
Prent 2: zonder adres, met versienummer "4"
Prent 3: zonder adres, met versienummer "4"
Afbeelding 4: houtblok voor het drukken van deze prent

Bestanden

Brepols_profaan_z.nr.3.3.jpg
Brepols_profaan_z.nr.3.1.jpg
Brepols_profaan_z.nr.3.2.jpg
Brepols_profaan_z.nr.3.4.jpg

Citaat

“z. nr. Het nieuw vermakelijk Ganzenspel - Le nouveau jeu d'Oir.,” de Prentfabriek, toegankelijk 2 april 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/374.

Uitvoerformaten