30. Lam Gods

Titel

30. Lam Gods

Uitgever

Brepols, P.J.
Brepols & Dierckx Zoon

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS"
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS", kort tegen kader afgesneden
Prent 3: gevergeerd papier, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van BREPOLS, en DIERCKX, Zoon"

Onderwerp

Centraal een grote houtsnede met kader, gesigneerd L. Hendrickx, 260 x 205 mm.
In het midden staat het Lam Gods, omringd door een stralenkrans, met één van zijn voorpoten de met het kruis versierde standaard ondersteunend, liggend op het gesloten heilige boek. In de vier hoeken de symbolen van de Evangelisten. Onderaan links, de liggende os, rechts de leeuw, ook liggend. In de linkerbovenhoek een gevleugeld engelenhoofd met spandoek met de inscriptie JOANNAS. In de rechterbovenhoek een adelaar wiens banier de gegraveerde inscriptie draagt MATHEUS. De graveur verwarde deze twee evangelisten en zette deze bij de verkeerde symbolen. (symbool van Hohannes is de adelaar, symbool van Matheus is de engel) Onder het houtblok in loden drukletters staat LUCAS onder het rund, MARCUS onder de leeuw. Boven het houtblok staat de titel LAM GODS. Om de houtsnede heen staat een lang gedicht ter ere van het Paaslam, en twee kwatrijnen, die de goddelijke goedheid verheerlijken, bevestigd door de vier evangelisten wier symbolen in de afbeelding zijn weergegeven. Het geheel is omkaderd door een sierlijk kader.

Maker

L. Hendrickx

Aanduiding

1. Religie
1.3 Andere religieuze onderwerpen
1.3.1 Christusverering in de Rooms-katholieke eredienst
1.3.1.15 Lam Gods

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_30.1.jpg
Brepols_religieus_30.2.jpg
Brepols_religieus_30.3.jpg

Citaat

L. Hendrickx, “30. Lam Gods,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/38.

Uitvoerformaten