152. De Oude Rotterdamsche Rustbewaarders // Piket der oude Rotterdamsche Schutterij

Titel

152. De Oude Rotterdamsche Rustbewaarders // Piket der oude Rotterdamsche Schutterij

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Glénisson en Zoon

Onderwerp

2 houtblokken met kader, niet gesigneerd, Nederlandstalige kwatrijnen.

Boven het tweede houtblok is een nieuwe titel geplaatst: Piket der oude Rotterdamsche schutterij. Deze afbeelding komt uit Rotterdam. Hoewel de prent twee keer dezelfde scène toont - de optocht van de voormalige Rotterdamse schutterij met fakkels en vlaggen - heeft de uitgever (Thompson) twee verschillende titels bedacht. De twee houtsneden werden oorspronkelijk gebruikt als illustraties voor nieuwjaarswensen in een groot formaat. De aanwezigheid van een bewaker aan de rechterkant van de afbeelding, die zo'n prent aanbiedt, bevestigt deze bestemming. Het onderste blok (151 x 230) dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw, terwijl het bovenste blok (154 x 237) een redelijk getrouwe replica is van rond 1800, met uitzondering van vervanging van pieken door kanonnen. Ook dit bovenste blok vertoont gebruikssporen en werd eerder gebruikt als illustratie bij een van de prenten gepubliceerd door N. Cornel in Rotterdam zonder serienummer.

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

6. Arbeid en arbeidsleven 6.2 Kleine handel, ambachtelijke bedrijvigheid en dagelijks leven 6.2.2 Afzonderlijke ambachten en beroepen 6.2.2.1 Ashaalder en Burgerwacht

7. Militair bedrijf 7.2 Infanterie (Belgisch en Nederlands)

Beschrijving

Prent 1: zonder adres
Sjabloonkleuring geel, oranje en groen
Periode 1856 - 1900

Bestanden

152. De Oude Rotterdamsche Rustbewaarders // Piket der oude Rotterdamsche Schutterij

Citaat

“152. De Oude Rotterdamsche Rustbewaarders // Piket der oude Rotterdamsche Schutterij,” de Prentfabriek, toegankelijk 4 maart 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/707.

Uitvoerformaten

Opmerkingen