204. Zoo ge aardigheden wilt beminnen

Titel

204. Zoo ge aardigheden wilt beminnen

Uitgever

Glénisson & Van Genechten
Antoine Van Genechten of Glénisson en Zoon

Onderwerp

24 houtblokken met kader, gesigneerd H. Numan, J. O. en Oortman, 4 rijen van 6 blokken, 48 x 35 mm., Nederlandstalige verzen.

Bovenaan de titel :

Zoo ge aardigheden wilt beminnen,
Zet op deez’ Prentjes dan uw zinnen,
Tot uw vermaak geschikt, 0 jeugd!
En voeg uw Leeslust by uw vreugd.

De kleine houtsneden zijn meestal leuk, vaak zelfs pikant. Het jonge meisje heeft een lastige minnaar die door de bediende wordt weggejaagd, de hond neemt de pannenkoek weg terwijl de kinderen kibbelen, een dief slaat neer en jaagt twee nachtwakers op de vlucht, een vrouw, de moderne Xantippe, giet de inhoud van haar kamerpot leeg op haar man, die te laat thuiskomt, valt een dronken losbandige van de trap bij het betreden van een eenogig cabaret en verliest tot zijn grote verwarring zijn hoed en zijn pruik. Verschillende houtsneden illustreren spreekwoorden, andere beelden kooplieden, kinderspelen en biljartspelers uit.

Hieronder de tekst van een houtsnede waar we getuige zijn van een nachtelijk tafereel dat ongetwijfeld zeer verfrissend maar zeker niet erg aangenaam is:

Gy schelt voor geen doven ;
Men hoort u wel boven,
Nachtloper! Maar Griet,
Uw Vrouwtje genegen,
Doopt u wel ter degen
Met Pis, die zy giet.   

Relatie

Houtblokken afkomstig van de veiling van het fonds “Joh. Noman en Zoon” te Zaltbommel op 9 april 1845. Deze prent van Glénisson & Van Genechten is een herdruk van Noman nr. 146.

Zeer fraaie Hollandse houtsneden gegraveerd voor Stichter te Amsterdam. Glenisson heeft de Nederlandse tekst behouden.

Maker

Graveur: ges. H. Numan en J. Oortman

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Bron

Niet aanwezig in eigen collectie. Exemplaren in Rijksprentenkabinet Amsterdam, Ottema-Kingsma Stichting Leeuwarden en Atlas Van Stolk Rotterdam.

Beschrijving

(24 hsn) , allerlei taferelen

Citaat

Graveur: ges. H. Numan en J. Oortman, “204. Zoo ge aardigheden wilt beminnen,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/760.

Uitvoerformaten

Opmerkingen