4. H. Genoveva - S. Geneviève

Titel

4. H. Genoveva - S. Geneviève

Uitgever

Wellens, Delhuvenne & Cie
P.J. Delhuvenne

Onderwerp

Oblong vel. 12 houtblokken met kader, niet gesigneerd, 3 rijen van 4 blokken, 63 x 66 mm. Nederlandstalige coupletten.

Huwelijk van Sigefried en Genoveva. Sigefried, die ten strijde trekt, neemt afscheid van zijn vrouw. Voogd Golo zet Genoveva en haar zoon gevangen. Haar trouwe dienaar troost haar door de tralies heen. Golo instrueert twee soldaten om haar in het bos te doden. Beschut in een grot, komt een hinde haar daar zoeken. Honger jaagt haar uit haar grot, een wolf die ze op de vlucht jaagt laat haar een lam achter dat hij had gestolen. Ziek, zijn zoon bidt voor herstel van zijn gezondheid. Terugkeer van Sigefried, hij huilt om het lot van zijn vrouw. Tijdens de jacht vindt hij zijn vrouw en zoon. Vrolijke terugkeer van Genoveva. Golo wordt in de gevangenis gegooid.

Relatie

De houtblokken van deze prent zijn getrouwe replica's van een prent uitgegeven door Hoffers in Rotterdam (Nr. 32); maar de Nederlandse tekst is heel anders en de houtblokken zijn daar geplaatst in vier rijen van drie blokken. 

Dezelfde serie afbeeldingen diende ter illustratie van verschillende Nederlandse edities van het populaire boek dat het verhaal van Genoveva vertelt.

Datum

1834 - 1856

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Aanduiding

5. Beeldverhalen
5.1 Beeldverhalen algemeen
5.1.30 Genoveva van Brabant

Beschrijving

Prent 1: met onderschrift "Gedrukt by P. J. DELHUVENNE, te Turnout"
Sjabloonkleuring geel, rood en blauw
Periode 1842 - 1856

Bestanden

4. H. Genoveva - S. Geneviève

Citaat

“4. H. Genoveva - S. Geneviève,” de Prentfabriek, toegankelijk 7 december 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/777.

Uitvoerformaten

Opmerkingen