69. Eer en lof zy voor eeuwig aen het alderheyligste Sacrament des Autaers. Loué et adoré soit le Trés-Saint-Sacrement de L’Autel à jamais

Titel

69. Eer en lof zy voor eeuwig aen het alderheyligste Sacrament des Autaers. Loué et adoré soit le Trés-Saint-Sacrement de L’Autel à jamais

Uitgever

Brepols & Dierckx Zoon

Beschrijving

Prent 1: met onderschrift "Uyt het Fabriek en Boekdrukkery van BREPOLS en DIERCKX ZOON" (tweede versie zoals hieronder beschreven)

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede met dubbele lijnkader, niet gesigneerd, 270 x 192 mm.
In het midden van het altaar staat een grote monstrans in de vorm van een zon, die op de centrale houder (lunula) de hostie met het beeld van Christus aan het kruis draagt. Links en rechts van deze barokke stralenmonstrans zitten twee geknielde, biddende, engelen. Onder de monstrans, een hangend borduurwerk met daarop een duif met gespreide vleugels. Boven de houtsnede staat de titel “Geloofd en gedankt zy ten allen tyde het allerheyligste en zeer goddelyk Sacrament !”. Het geheel is omkaderd door een zwaar sierlijk kader.

Relatie

Deze prent is overgenomen uit Franse prenten, met name gepubliceerd door Letourmi in Orleans, Garnier-Allabre in Chartres en Hurez in Cambrai.
ook : Geloofd en gedankt zy ten allen tyde het allerheyligste en zeer goddelyk Sacrament! - Loué et adoré soit à jamais le très-saint Sacrement de l'Autel.

Aanduiding

1. Religie
1.3 Andere religieuze onderwerpen
1.3.1 Christusverering in de Rooms-katholieke eredienst
1.3.1.7 H. Sacrament des Altaars

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_69.1.jpg

Citaat

“69. Eer en lof zy voor eeuwig aen het alderheyligste Sacrament des Autaers. Loué et adoré soit le Trés-Saint-Sacrement de L’Autel à jamais,” de Prentfabriek, toegankelijk 26 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/82.

Uitvoerformaten