78. Précis Historique De Notre Dame De Basse-Wavre – Beknopte geschiedenis van O.L. Vrouw van Neder-Waver

Titel

78. Précis Historique De Notre Dame De Basse-Wavre – Beknopte geschiedenis van O.L. Vrouw van Neder-Waver

Uitgever

Brepols & Dierckx Zoon

Beschrijving

Prent 1: met onderschrift "Turnhout. - BREPOLS & DIERCKX, ZOON"
Prent 2: met onderschrift "Te Turnhout by BREPOLS en DIERCKX, ZOON" (tekstverschil in onderschrift) (gekleefd op karton)

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede in fijne dubbele lijnkader, niet gesigneerd, 244 x 181 mm.
In het midden een medaillon met drievoudig kader bekroond door de pontificaat tiara omgeven door twee gekruiste sleutels, en twee engelen wiens trompetten zijn voorzien van een banier. De opschriften van deze banier geeft aan de linkerzijde “MARIA PACIS” ; die aan de rechterkant “MARIA CONCORDIA”. Beide inscripties zijn gegraveerd. Onder het medaillon, de datum 1050 in een kleine cartouche en twee gekruiste lauriertakken aan hun basis. Tussenin de lijnkaders van deze medaillon staat de tekst “Ik zal deze valley bewoonen, want ik heb haer verkoren – J’habiterai cette vallée, parce que je l’ai choissie”. In het midden van het medaillon, in een stralenkrans, ondersteunen twee engelen een kapel die op een kussen is geplaatst. Bovenaan, gezeten op wolken, de Heilige Maagd met het kind Jezus in haar armen en wijzend naar de kapel. Onderaan een centrale kapel met zijvleugels. Op het plein voor de kapel een grasveld. Boven het houtblok de titel “Beknopte geschiedenis van O. L. Vrouw van Neder-Waver”. Rondom het blok de beschrijving van deze geschiedenis gevolgd door een oratie.

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.1 Maria en Mariaverering
1.2.1.27 Onze-Lieve-Vrouw van Neder-Waver

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_78.1.jpg
Brepols_religieus_78.2.jpg

Citaat

“78. Précis Historique De Notre Dame De Basse-Wavre – Beknopte geschiedenis van O.L. Vrouw van Neder-Waver,” de Prentfabriek, toegankelijk 26 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/92.

Uitvoerformaten