z.nr. Gevolg van den Dooden-spiegel door Pater Abraham à Sancta Clara

Titel

z.nr. Gevolg van den Dooden-spiegel door Pater Abraham à Sancta Clara

Uitgever

Brepols, P.J.

Onderwerp

35 kleine houtblokken allen met passend lijnkader, geen signaturen, afmetingen bij benadering 7 x 5 mm, van verschillende vormen, uit het midden van de 18de eeuw. Onder elk houtblok staat een rijm met morele reflecties op de Dood. In de meeste van de zeer merkwaardige kleine houtsnedes verschijnt de dood in de vorm van een skelet om de mens eraan te herinneren dat het almachtig is en dat de dood de fatale afloop van het leven is.

Relatie

Houtblokken afkomstig van Den Algemeynen Dooden Spiegel oft de Kapelle der dooden… Loven, Joannes Jacobs, 1767. Deze houtblokken verschijnen opnieuw in een latere uitgave van 1792 met dezelfde titel maar bij een andere Leuvense drukker, namelijk Fr. Michel. Vermoedelijk heeft Pieter Corbeels de houtblokken van deze (eveneens patriottische) drukker overgenomen en zijn ze op deze manier in het fonds van Brepols terecht gekomen.

Datum

Eerste bestelling in journaalboek: 09/07/1823

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

1. Religie
1.3 Andere religieuze onderwerpen
1.3.5 Overige religieuze onderwerpen
1.3.5.6 Gevolg van den Dooden-spiegel

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Sjabloonkleuring geel, rood en blauw
Periode 1817 - 1833

Bestanden

z.nr. Gevolg van den Dooden-spiegel door Pater Abraham à Sancta Clara

Citaat

“z.nr. Gevolg van den Dooden-spiegel door Pater Abraham à Sancta Clara,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/99.

Uitvoerformaten

Opmerkingen