20. Trap des ouderdoms

Titel

20. Trap des ouderdoms

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS"
Prent 3: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer

Onderwerp

Langwerpig vel. Een ingelijst houtblok, geen signatuur, met gegraveerde tekst in het blok, 310 x 358 mm.

Centraal in de houtsnede staat een piramide met negen graden en onderaan een centrale portiek. In deze portiek, een scène die het laatste oordeel vertegenwoordigt: Een zwevende engel blaast op de trompet, een demon trekt zich terug in de vlammen van zondaars, een engel trekt anderen eruit. Op de top, zittend op wolken, de onbewogen Drie-eenheid. Ingewerkt in het houtblok staat in loden drukletters boven de portiek: JUGEMENT UNIVERSEL.
Rond de portiek drie kleine medaillons. Links het vormsel door de bisschop, in het midden verenigt een priester een koppel in het huwelijk, rechts de Eerste Communie. Tussen deze medaillons, links een ster, rechts een zandloper.

Aan de voet van de piramide, links, een pasgeborene in zijn wieg. De beschermengel, een fakkel in zijn linkerhand, wikkelt het kind in zijn inbakerkleren. Rechts van de wieg een naakt 3-jarig kind. Hij geeft zijn hand aan een meisje dat samen met een jongetje in een karretje staat, 4 jaar oud. Rechts slaapt een oud echtpaar in een bed, armen op de deken. Een engel die naast het bed staat, laat hen de lucht zien, maar een demon, verstopt aan het voeteneinde van het bed, kijkt naar de oude man met een lange baard. In het houten paneel van het bed: “age d’enfance 100 ans”.

Beginnend aan de linkerkant, hebben we achtereenvolgens op de graden de volgende leeftijden vertegenwoordigd door paren in verbeeldingen die specifiek zijn voor hun leeftijd. De inscripties die boven de personages zijn gegraveerd: age de l’adolescence, age de la jeunesse, age viril, age de discretion, age de maturité, age declinant, age de decadence, age caduc, age décrépitude. De leeftijden staan onder de personages gegraveerd: 10 ans, 20 ans, 30 ans, 40 ans, 50 ans, 60 ans, 70 ans, 80 ans, 90 ans.

Aan elke kant van de houtsnede staat een boom met in zijn gebladerte een klein medaillon, die aan de linkerkant de ceremonie van de doop in de kerk vertegenwoordigt, het medaillon aan de rechterkant een begrafenis, of de zegening van de kist naar de begraafplaats. In de lommerrijke boom links pikken twee duiven elkaar, in de verdorde rechts zit een uil.
Boven het houtblok staat de titel Trap des Ouderdoms – Degrès des ages.

Datum

Eerste bestelling in journaalboek: 01/02/1821

Aanduiding

3. Allegorie
3.1 Leven, liefde en dood
3.1.2 Trap des ouderdoms
3.1.2.3 Parentrap

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_20.1.jpg
Brepols_religieus_20.2.jpg
Brepols_religieus_20.3.jpg

Citaat

“20. Trap des ouderdoms,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/28.

Uitvoerformaten