21. De begraeffenis van onzen Zaligmaeker Jesus Christus

Titel

21. De begraeffenis van onzen Zaligmaeker Jesus Christus

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, eerste type, met onderschrift "TE TURNHOUT, uyt het Fabriek en Boek - drukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer

Onderwerp

EERSTE TYPE. Centraal één grote houtsnede, met kaderlijn, met signatuur L. H. (Hendrickx), 270 x 185 mm.

Op  de voorgrond ligt Jezus op het graf. Om hem heen treuren en bidden de drie Maria's en maken zich klaar om hem te begraven. Maria Magdalena is te herkennen aan haar rode jurk. Wie de andere twee vrouwen zijn is niet helemaal duidelijk. De Maria in de blauwe mantel zou de moeder van Christus kunnen zijn, maar de evangelist Johannes noemt haar Maria Cleophas. De derde vrouw wordt meestal aangeduid als Maria Salome. Op de achtergrond het kruis waarrond een lijkwade is gewikkeld en waartegen een hoge ladder rust. Aan de linkerkant de tempel van Jeruzalem; Rechts een palmboom. Boven het houtblok, staat de titel “De begraeffenis van onzen Zaligmaeker JESUS CHRISTUS”. Links, rechts en onder het houtblok staat het verhaal van de begrafenis. Het geheel is omkaderd door een sierlijk kader.

TWEEDE TYPE. Centraal een grote houtsnede met kader, geen signatuur, 245 x 192 mm.

Op de voorgrond ligt Christus naakt, om hem heen de drie treurende Maria's. Op de achtergrond staat een kruis zonder lijkwade in een stormachtige lucht. Een hoge ladder leunt tegen het kruis. Als achtergrond, links een hoge berg, rechts een massa bomen.

Boven het houtblok de titel “De Begrafenis van onzen Zaligmaker Jesus Christus”. Aan de rand en onder het houtblok dezelfde recitatie van de graflegging als die van het eerste type. Het geheel is omgaderd door een sierkader.

Maker

signatuur L. H. (Hendrickx)

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.3 Bijbelprenten gewijd aan speciale onderwerpen uit het Nieuwe Testament
1.1.3.19 Christus wordt in het graf gelegd

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_21.1.jpg

Citaat

signatuur L. H. (Hendrickx), “21. De begraeffenis van onzen Zaligmaeker Jesus Christus,” de Prentfabriek, toegankelijk 26 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/29.

Uitvoerformaten