38. Hoe dat Jesus Christus is gekruyst geworden

Titel

38. Hoe dat Jesus Christus is gekruyst geworden

Uitgever

Brepols, P.J.
Brepols & Dierckx Zoon

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Prent 2: latere tweetalige versie, met onderschrift "TURNHOUT - BREPOLS & DIERCKX zoon"

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede met dubbel lijnkader, niet gesigneerd, 270 x 190 mm.
In het midden hangt Jezus met stralenkrans aan het kruis, doornenkroon op het hoofd, bloedende wonden aan handen en voeten. Maria Magdalena, gehurkt aan de voet van het kruis, rouwt. Haar rechterhand raakt de benen van Christus aan, haar linkerhand het kruis. Links van de houtsnede staat een wenende Sint-Jan, de rechterarm opgeheven. Rechts staat de wenende Heilige Maagd met de handen tegen elkaar geklemd. Links en rechts onder de dwarsbalk van het kruis vergezellen engelen gezeten op kleine ronde wolken de Verlosser. Deze twee engelen lijken de goede en de slechte misdadigers te vertegenwoordigen; de een is vrolijk en applaudisseert voor het aangrijpende schouwspel dat zich voor hem ontvouwt, terwijl de ander, in de houding van het gebed, doordrongen is van pijn voor het sinistere drama van Golgotha. Het geheel is omkaderd met een sierkader.

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.3 Bijbelprenten gewijd aan speciale onderwerpen uit het Nieuwe Testament
1.1.3.17 Christus aan het kruis

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_38.1.jpg
Brepols_religieus_38.2.jpg

Citaat

“38. Hoe dat Jesus Christus is gekruyst geworden,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/47.

Uitvoerformaten