62. Het Leven van den heyligen Rumoldus

Titel

62. Het Leven van den heyligen Rumoldus

Uitgever

Brepols, P.J.

Onderwerp

In het midden van het vel staan centraal twee boven elkaar geplaatste houtsneden, geen signatuur. De bovenste houtsnede vertegenwoordigt een reliekschrijn van Sint-Rombout in zilver, in de vorm van een graftombe. Aan de zichtbare kant van het reliek, links en rechts, tussen zuilen, twee figuren met engelenvleugels die Romeinse olielampen in hun handen houden. In het midden een scène die vissers voorstelt die het opgeviste lijk van Sint Rombout uit hun boot naar de oever brengen. Aan de oever roept Libert, die de heilige gered heeft, de hemel aan. Hij wordt omringd door nieuwsgierige mensen, gewapende mannen en een man met een brandende fakkel. Bovenop het schrijn ligt het beeld van de heilige gekleed in zijn bisschoppelijke gewaden. Midden in deze houtsnede de ingebeitelde naam S. RUMOLDI. Afmeting van het blok: 175 x 243 mm. De onderste houtsnede stelt de schedel van Sint Rombout voor, zoals deze zich in het reliekschrijn van Mechelen bevindt. Volgens de legende van de werden de relikwieën van de heilige in het jaar 1825 openbaar en canoniek overgebracht in een nieuw zilveren reliekschrijn. Vanaf deze tijd zal de tekening die in dit hout is gereproduceerd dateren. 134 x 189 mm. Links en rechts van de afbeeldingen staat het leven van deze heilige beschreven. Het geheel is omkaderd door een sierlijk kader.

Type

houtsneden, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.58 Heilige Rumoldus (= Rombaut)

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS" (met nr. 63)
Sjabloonkleuring geel, lichtgrijs, donkergrijs, paarsrood en blauw
Periode 1817 - 1833
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS" (met nr. 63)
Sjabloonkleuring geel, lichtgrijs, donkergrijs, oranjerood en blauw
Periode 1817 - 1833

Bestanden

62. Het Leven van den heyligen Rumoldus
62. Het Leven van den heyligen Rumoldus

Citaat

“62. Het Leven van den heyligen Rumoldus,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/72.

Uitvoerformaten

Opmerkingen