74. Maria Moeder van Jesus, Troosteres der Bedrukten, Patroonersse der stad Luxemburg

Titel

74. Maria Moeder van Jesus, Troosteres der Bedrukten, Patroonersse der stad Luxemburg

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS", met nr. 63

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede met een sierlijk kader, niet gesigneerd, 238 X 176 mm.
In het midden, op een achthoekige basis, de inscriptie: MARIA MATER JESU. Consolatrix afflictorum // Patrona civitatis et patriae // Luxemburgensis. Hierop staat de gekroonde Notre-Dame van Luxemburg, met een kapsel met krulharen, gekleed in de Spaanse mantel, met de ketting van het Gulden Vlies. Een gouden sleutel en een hart zijn vastgebonden aan een gebloemde scepter die ze in haar rechterhand houdt. Ze draagt op haar linkerarm de gekroonde kind Jezus, haardracht en kleding zoals zijn moeder. Een klein hartje hangt aan de pols van het kind, zijn linkerhand ondersteunt een bol met daarboven het kruis. Moeder en kind hebben beiden een stralenkrans achter het hoofd. Boven aan de houtsnede ontvouwt zich een spandoek met de inscriptie: CONSOLATRIX AFFLICTORUM ORA PRO NOBIS. Op de achtergrond de wallen van Luxemburg en kerken met bijzonder hoge torens. Een lange stoet pelgrims, afgewisseld met vaandels, heeft net de stad verlaten en gaat naar het heiligdom, gelegen aan de rechterkant, buiten de stadsmuren. Boven het houtblok de titel “Maria Moeder van Jesus, Troosteres der Bedrukten, Patroonersse der stad Luxemburg”. Rondom de houtsnede staat de geschiedenis en de stichting van het heiligdom van N. D. de Luxembourg. Hierrond een sierlijk kader.

Maker

Graveur: A. Cranendoncq

Datum

Facturatiedatum van houtblok: 01/07/1825

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.1 Maria en Mariaverering
1.2.1.24 Onze-Lieve-Vrouw van Luxemburg

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_74.1.jpg

Citaat

Graveur: A. Cranendoncq, “74. Maria Moeder van Jesus, Troosteres der Bedrukten, Patroonersse der stad Luxemburg,” de Prentfabriek, toegankelijk 26 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/88.

Uitvoerformaten