z.nr. Het mirakuleus beeld van Onze Lieve Vrouwe te Kevelaer

Titel

z.nr. Het mirakuleus beeld van Onze Lieve Vrouwe te Kevelaer

Uitgever

Brepols, P.J.

Onderwerp

Centraal staat een kleine houtsnede in sierkader, geen signatuur, 90 x 63 mm. Het papierformaat van deze prent is kleiner dan de gewone volksprenten, namelijk 215 x 178 mm.

In het midden bevindt zich de gekroonde Maagd van Luxemburg, gehuld in een Spaanse mantel, ondersteund met haar linkerarm de gekroonde kindje Jezus die een wereldbol draagt. De heilige Maagd Maria houdt de scepter in haar rechterhand. Op de achtergrond staat rechts de zeshoekige kapel met bolvormig dakafgebeeld, links een kerk met spitse toren. Onderaan is een uitsparing in het houtblok gemaakt met hierin de tekst “Dit is het opregt Afbeéldsel van het mirakuleus Beéldeken, gesteld den 1. Junius 1643 in ’t kapelleken te Kevelaer”. Het houtblok is links en rechts omgeven door een gebed “tot de allerheyligste Maegd en Moeder Gods Maria”. Onderaan eveneens een gebed ter ere van Maria. Het geheel is omkaderd door een gegolfde lijnkader met daarrond een dubbele lijnkader. Tussen het kader de tekst die omheen het geheel staat “O mensch ? aenmerkt en ziet, - Vergeét JESUS ! noch MARIA niet. Ziet ! elken stap, die gy in Bedevaerd zult gaen, - Zal in des levens-boek u aengeteekend staen! Triumph, geloovige! Vergaerd van alle zyden, - Om zoo met iever vuer de Godsdienst uyt te breyden. Kond gy de wond’ren Gods niet zonneklaer bemerken? – Is uw geloof zoo zwak? Gelooft dan om de werken. J. X. v. 38”.

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Taal

Nederlands

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.1 Maria en Mariaverering
1.2.1.21 Onze-Lieve-Vrouw van Kevelaer

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Sjabloonkleuring geel, rood, groen en blauw
Periode 1817 - 1833

Bestanden

z.nr. Het mirakuleus beeld van Onze Lieve Vrouwe te Kevelaer

Citaat

“z.nr. Het mirakuleus beeld van Onze Lieve Vrouwe te Kevelaer,” de Prentfabriek, toegankelijk 8 december 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/111.

Uitvoerformaten

Opmerkingen