58. Het Leven van den Heyligen Eloy, Bisschop van Noyon, Patroon der Zilver en andere Smeders

Titel

58. Het Leven van den Heyligen Eloy, Bisschop van Noyon, Patroon der Zilver en andere Smeders

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS" met verschil in titel t.o.v. prent 2 en 3: 'Eligius' i.p.v. Eloy
Prent 2: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS", zonder nummer
Prent 3: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boek-drukkery van P. J. BREPOLS"

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede met dubbel lijnkader, niet gesigneerd, 263 x 187 mm.
Op de voorgrond, in het midden, staat Sint Eligius in bisschopskostuum, stralenkrans en mijter, een kruis aan een lange ketting. Hij houdt in zijn rechterhand een sierlijke staf, in zijn linkerhand een hamer met daarboven een kleine kroon van goud. Aan zijn voeten twee stukken van goud, een kruik en een schaal. Op de achtergrond, links, in een open smederij gelegen aan een boom, slaat een ambachtsman de hamer op een aambeeld, een ander bedient de balg; op de grond liggen drie hoefijzers. Rechts, naast een boom, wordt door een hoefsmid met helper een hoefijzer aangebracht op de poot van een paard. Rondom de houtsnede staat de tekst over het leven van de heilige. Het geheel is omkaderd door een mooi versierd kader.

Relatie

Zeer getrouwe replica van een Franse religieuze prent. Deze prent werd uitgegeven door Glemarec, te Parijs, met het volgnummer 278.

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.22 Heilige Eloy (= Eligius = Alo)

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_58.1.jpg
Brepols_religieus_58.2.jpg
Brepols_religieus_58.3.jpg

Citaat

“58. Het Leven van den Heyligen Eloy, Bisschop van Noyon, Patroon der Zilver en andere Smeders,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/68.

Uitvoerformaten