60. Christus aan het kruis, omheen het kruis de emblemen van de passie

Titel

60. Christus aan het kruis, omheen het kruis de emblemen van de passie

Uitgever

Brepols, P.J.

Onderwerp

Bladvullend staat een groot houtblok, 357 x 305 mm.

Bovenaan de houtsnede staat een gebogen rand waarin centraal de halo-driehoek van de Heilige Drie-eenheid wordt voorgesteld, links en rechts versierd met een lauriertak. In elk van de staande zuilen, links en rechts van het beeld, staan kandelaars met een brandende kaars. Hierboven staat een langwerpig decoratief patroon. Onderaan in de basis, in een centraal medaillon, het monogram van Christus; festoenen verbinden dit medaillon met de basis van de kandelaars. In het midden van de compositie hangt Jezus Christus vastgenageld aan een zeer laag kruis met boven hem de initialen I N R I. Jezus is gekroond met een doornenkroon en omgeven door een stralenkrans. Een lendendoek bedekt een deel van het lichaam. De voeten staan hier niet over maar naast elkaar vastgenageld. Om hem heen vinden we de Passiewerktuigen. Links de haan op de zuil, de rietstok, het zwaard met riem, de roede, de zweep met drie touwen, een fakkel, de spons, de emmer, een knots en de portemonnee van Judas waaruit geld rolt. Rechts een hoge ladder leunend op het kruis, de lans, de lijkwade van Veronica met het heilige gezicht, een lantaarn, de tang, de hamer, de doornenkroon, de drie dobbelstenen en de vier spijkers. Bovenaan de houtsnede, onder de dwarsbalk van het kruis, links de zon, rechts de maan. Aan de voet van het kruis kruipt een slang met drakenkop en kijkt naar een appel. Het geheel is omkaderd door een parelkader.

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Aanduiding

1. Religie
1.1 Bijbelprenten
1.1.3 Bijbelprenten gewijd aan speciale onderwerpen uit het Nieuwe Testament
1.1.3.14 Ecce Homo

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrnkkery van P. J. BREPOLS" (met nr. 61)
Sjabloonkleuring geel, oranje, grijs en blauw
Periode 1817 - 1833

Bestanden

60. Christus aan het kruis, omheen het kruis de emblemen van de passie

Citaat

“60. Christus aan het kruis, omheen het kruis de emblemen van de passie,” de Prentfabriek, toegankelijk 17 april 2024, https://archief.prentfabriek.be/items/show/70.

Uitvoerformaten

Opmerkingen