63. Nieuw Liedeken van de deugryke Palsgraevin Genoveva, getrokken uyt een approbeérden Historie-boek. Stemme : Myn hertjen geeft zoo menigen zucht

Titel

63. Nieuw Liedeken van de deugryke Palsgraevin Genoveva, getrokken uyt een approbeérden Historie-boek. Stemme : Myn hertjen geeft zoo menigen zucht

Uitgever

Brepols, P.J.

Beschrijving

Prent 1: gevergeerd papier, met onderschrift "Te Turnhout, uyt het Fabriek en Boekdrukkery van P. J. BREPOLS" (met nr. 73)

Onderwerp

Centraal staat een houtsnede met dubbele lijnkader, niet gesigneerd, 261 x 191 mm.
In een desolaat landschap, links op de voorgrond, zit Genoveva van Brabant peinzend, haar handen gevouwen op haar knieën. Ze zit voor een heuvel waarop twee bomen staan, bij de grot waarin ze haar toevlucht zocht. Ze is blootshoofds en draagt een losse empirejurk. Haar gehurkte kind leidt een hinde die naast haar staat. Een reekalf ligt aan de voeten van Genoveva. Rechts in de verte twee dennen. Boven de houtsnede staat de titel van de prent “Nieuw liedeken van de deugdryke palsgraevin GENOVEVA, Getrokken uyt eenen geapprobeérden Historie-boek”. Rondom deze houtsnede staat de tekst van het lied.

Relatie

In de Nederlandse beeldtaal uit de eerste helft van de negentiende eeuw werd het onderwerp verhalend gebracht in enkele prenten met verschillende kleine houtsneden. Zie hiervoor verder bij Delhuvenne, nr. 4, en eveneens bij Glénisson & Van Genechten nr. 108.

Maker

Graveur: A. Cranendoncq

Datum

Facturatiedatum van houtblok: 31/07/1827

Aanduiding

1. Religie
1.2 Heiligen
1.2.2 Heiligen, heiligenlevens en pausen
1.2.2.27 Heilige Genoveva (van Brabant)

Type

houtsnede, ingekleurd met sjablonen

Bestanden

Brepols_religieus_63.1.jpg

Citaat

Graveur: A. Cranendoncq, “63. Nieuw Liedeken van de deugryke Palsgraevin Genoveva, getrokken uyt een approbeérden Historie-boek. Stemme : Myn hertjen geeft zoo menigen zucht,” de Prentfabriek, toegankelijk 27 maart 2023, https://archief.prentfabriek.be/items/show/74.

Uitvoerformaten